Üdvözli Önt a

Magyar Sommelier Szövetség 

(az ASI tagja)

2003. február 18-án szakmai kirándulást szerveztünk Egerbe.

Itt szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy külön köszönetet  mondjunk  Káli Ildikó és
Fucskó István klubtagunknak a sikeres lebonyolításért és a sikeres
szervezésért. Köszönjük!

Az indulás 7.45-re lett meghirdetve a Gundel étterem elől, de őszintén
szólva egy kissé nehezen verődött össze a csapat. Volt, aki egy órával előbb
érkezett a helyszínre és volt, aki az indulás előtt közvetlenül, vagy pár
órával megelőzve azt mondta le a részvételt.
Végül sikeresen elindultunk és a hideg, zord időjárás ellenére gyorsan jó
hangulat uralkodott el rajtunk.(Egy útitársunk aszalt szilvával fűszerezett
házi pálinkájának köszönhetően!)
Megérkezvén a Kőlyuk pincesorhoz, -amely egyébként az 1920-as években épült
és mintegy 120 pince tartozik hozzá-az Eged-hegy pincészet két tulajdonosa,
Kovács János és Demeter Csaba fogadott minket.
 A pillanatnyilag 3 ágból álló pince - az egyetlen a soron, amely árammal és
vízvezetékkel ellátott - palackos tárolóval és egy hatvan főt befogadó
kóstolóhelységgel is rendelkezik.
A szőlőt egyelőre Eger legjobb dűlőiből vásárolják fel. Mintegy 15-20
termelővel állnak heti kapcsolatban. Állandó jelleggel ellenőrzik, hasznos
tanácsokkal látják el az ültetvényeseket, ezzel is segítve őket a legjobb
minőség elérésére.
A fehérborokat fahordós erjesztéssel, a vörösborokat hagyományos úton
csömöszöléssel készítik. Acéltartályokkal nem rendelkeznek. A hordós és a
palackos érlelést követően a borok 3 évesen kerülnek majd forgalomba. Bár
még nincsenek jelen a piacon, de szeretnének minél előbb betörni a hazai
gasztronómiába.
A borász, Demeter Csaba   keze alól kikerült borok közül a 2000-es
Kékfrankos a Vinitaly-n Gran Menzione, a 2000-es Cabernet Franc pedig az
egri borverseny legjobb vörös ó-bora lett. Alapító tagja az Egri Fiatal Borá
szok és Szőlészek Társaságának, akik jelenleg 26 taggal bírnak. Tizenegyen
jelentek meg palackos borral, összesen mintegy 200000 palack/év
nagyságrendben kisebbek 2000, a nagyobbak 60-70ezer/év rendelkeznek. Közös
marketing munkával és kereskedéssel próbálnak érvényesülni a piacon.
Bortúrákat szerveznek (Tokaj, Bordeaux) és március 3-án mutatkoznak be a
parlamentben. A Pannon Bormíves Céhhel új szabályok létrehozásán fáradoznak.
Ezek alapján új minőségi besorolás lépne érvénybe az Egri borvidéken. A
terméshozamot illetően 100hl/ha mennyiség esetén Egri bornak

90hl/ha eredetvédett bornak
75hl/ha eredetvédett különleges minőségű bornak

50hl/ha esetén Superior kategóriának minősülne a palackozott nedű. Egységes
palackkal és egri pohárral jelennének meg a piacon.
A látogatás alkalmával kóstoltuk:
Hordós tételek:
-Egri Olaszrizling 2002.
-Egri Merlot 2002.
-Egri Kékfrankos 2002.
Palackos tételek:
-Egri Chardonnay 2000. Lőrincz György
-Egri Kékfrankos 2000. Eged-hegy pincészet
-Egri Cabernet Franc 2000. Eged-hegy
-Egri Bikavér 2000. Eged-hegy (60%Kékfrankos,30%Franc,10%Sauvignon)

Az Imola Udvarházban elköltött ízletes ebéd után Gál Tibor pincéje
következett. Mivel ez többek számára nem ismeretlen, ezért ez alkalommal
eltekintünk a pince bemutatásától. Bíró Balázs kollégánk színvonalas
prezentálásának köszönhetően a következő borokat kóstolhattuk:
Hordós tétel:
Áfrika White 2002. (egyenlő arányban tramini, sauvignon blanc, leányka)
-Egri Chardonnay 2001.
-Egri Kadarka 2002.
-Egri Kékfrankos 2002.
-Egri Pinot Noir 2002.
-Egri Syrah 2002.
-Egri Syrah-Merlot 2002.(50-50%)
-Egri Bikavér 2000.(Syrah, Kadarka) szept.-től piacon
-Egri Bikavér"selection"2000.


Palackos tétel:
-Egri Chardonnay 2000.
Nagygombosi-Egri Rose 2002.
-Egri Pinot Noir 2001
-Egri Cabernet Franc 2000.
-Egri Cabernet Franc 1999.



Nyomdai design:

Utolsó frissítés:

2003. március 30.

Hivatalos Internet-szolgáltató:

Web master