2003. február
18-án szakmai kirándulást szerveztünk Egerbe.
Itt szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy külön köszönetet
mondjunk Káli Ildikó és
Fucskó István klubtagunknak a sikeres lebonyolításért és a sikeres
szervezésért. Köszönjük!
Az indulás 7.45-re lett meghirdetve a Gundel étterem elől, de őszintén
szólva egy kissé nehezen verődött össze a csapat. Volt, aki egy órával
előbb
érkezett a helyszínre és volt, aki az indulás előtt közvetlenül,
vagy pár
órával megelőzve azt mondta le a részvételt.
Végül sikeresen elindultunk és a hideg, zord időjárás ellenére
gyorsan jó
hangulat uralkodott el rajtunk.(Egy útitársunk aszalt szilvával fűszerezett
házi pálinkájának köszönhetően!)
Megérkezvén a Kőlyuk pincesorhoz, -amely egyébként az 1920-as években
épült
és mintegy 120 pince tartozik hozzá-az Eged-hegy pincészet két
tulajdonosa,
Kovács János és Demeter Csaba fogadott minket.
A pillanatnyilag 3 ágból álló pince - az egyetlen a soron, amely
árammal és
vízvezetékkel ellátott - palackos tárolóval és egy hatvan főt
befogadó
kóstolóhelységgel is rendelkezik.
A szőlőt egyelőre Eger legjobb dűlőiből vásárolják fel. Mintegy
15-20
termelővel állnak heti kapcsolatban. Állandó jelleggel ellenőrzik,
hasznos
tanácsokkal látják el az ültetvényeseket, ezzel is segítve őket a
legjobb
minőség elérésére.
A fehérborokat fahordós erjesztéssel, a vörösborokat hagyományos úton
csömöszöléssel készítik. Acéltartályokkal nem rendelkeznek. A hordós
és a
palackos érlelést követően a borok 3 évesen kerülnek majd
forgalomba. Bár
még nincsenek jelen a piacon, de szeretnének minél előbb betörni a
hazai
gasztronómiába.
A borász, Demeter Csaba keze alól kikerült borok közül a
2000-es
Kékfrankos a Vinitaly-n Gran Menzione, a 2000-es Cabernet Franc pedig az
egri borverseny legjobb vörös ó-bora lett. Alapító tagja az Egri
Fiatal Borá
szok és Szőlészek Társaságának, akik jelenleg 26 taggal bírnak.
Tizenegyen
jelentek meg palackos borral, összesen mintegy 200000 palack/év
nagyságrendben kisebbek 2000, a nagyobbak 60-70ezer/év rendelkeznek. Közös
marketing munkával és kereskedéssel próbálnak érvényesülni a
piacon.
Bortúrákat szerveznek (Tokaj, Bordeaux) és március 3-án mutatkoznak
be a
parlamentben. A Pannon Bormíves Céhhel új szabályok létrehozásán fáradoznak.
Ezek alapján új minőségi besorolás lépne érvénybe az Egri borvidéken.
A
terméshozamot illetően 100hl/ha mennyiség esetén Egri bornak
90hl/ha eredetvédett bornak
75hl/ha eredetvédett különleges minőségű bornak
50hl/ha esetén Superior kategóriának minősülne a palackozott nedű.
Egységes
palackkal és egri pohárral jelennének meg a piacon.
A látogatás alkalmával kóstoltuk:
Hordós tételek:
-Egri Olaszrizling 2002.
-Egri Merlot 2002.
-Egri Kékfrankos 2002.
Palackos tételek:
-Egri Chardonnay 2000. Lőrincz György
-Egri Kékfrankos 2000. Eged-hegy pincészet
-Egri Cabernet Franc 2000. Eged-hegy
-Egri Bikavér 2000. Eged-hegy (60%Kékfrankos,30%Franc,10%Sauvignon)
Az Imola Udvarházban elköltött ízletes ebéd után Gál Tibor pincéje
következett. Mivel ez többek számára nem ismeretlen, ezért ez
alkalommal
eltekintünk a pince bemutatásától. Bíró Balázs kollégánk színvonalas
prezentálásának köszönhetően a következő borokat kóstolhattuk:
Hordós tétel:
Áfrika White 2002. (egyenlő arányban tramini, sauvignon blanc, leányka)
-Egri Chardonnay 2001.
-Egri Kadarka 2002.
-Egri Kékfrankos 2002.
-Egri Pinot Noir 2002.
-Egri Syrah 2002.
-Egri Syrah-Merlot 2002.(50-50%)
-Egri Bikavér 2000.(Syrah, Kadarka) szept.-től piacon
-Egri Bikavér"selection"2000.
Palackos tétel:
-Egri Chardonnay 2000.
Nagygombosi-Egri Rose 2002.
-Egri Pinot Noir 2001
-Egri Cabernet Franc 2000.
-Egri Cabernet Franc 1999.
|