Üdvözli Önt a Magyar Sommelier Szövetség (az ASI tagja) |
||
Február 25.-én
összejövetelünk volt Havi összejövetelünket a budapesti Ybl-palotában tartottuk. Miután Gál Helga körbekalauzolt bennünket a Zwack Borpalotában, az egyik különteremben foglaltunk helyet, hogy megismerkedhessünk egy fiatal borásszal, Bott Judittal. Ő a bodrogkeresztúri székhellyel rendelkező, dél-Tiroli borászok tulajdonában lévő Füleky pincészet szakembere. A beruházás során egy 200 éves kúriát és a hozzá tartozó, mélyen a hegy gyomrába benyúló, két pinceágat vásárolták meg. A 20 ha-os ültetvény egy bizonyos része kitűnő dűlőkben található.(Szent-kereszt, Király, Sajgó, Somos). A fajta-összetétel 70% Furmint, 30% Hárslevelű, a tőkék életkora a 4 évestől a 35-40 évesig terjed. Judit elmondása szerint a terméshozam max. 4000 kg/ha, amit hajtásválogatással és kétszeres fürtválogatással érnek el. (Tőkénként 4-6 fürtöt hagynak fenn.). A pincészet egy présgéppel, acéltartályokkal és 225l-es magyar tölgyfahordókkal rendelkezik. A pince tárolókapacitása 120hl. A kóstolón részt vett borok a következők voltak: - Tokaji Szamorodni száraz 1999. 0.5l Alk. 14%, 10g mar. cukor, 35g/l cukormentes extrakt. Forgalomba még nem kerülhetett, mivel eddig négyszer bukott meg az OBI vizsgán! - Tokaji Furmint késői szüret édes 2000. 0.5l Alk.13.5%,72 g/l mar. cukor, 400 palack raktáron,1800 készült, Nov. 28 -i szüret, 20%-a hordóban erjesztve - Tokaji Furmint késői szüret édes 2001. 0.5l Alk.12.5%,110g/l mar.cukor,1500 palack Hordóminta, jövő héten szűrik, majd palackozzák. - Tokaji Aszú 4 puttonyos 1998. 0.5l alk.12.5%,102g/l mar. cukor ,1200 palackból még 250 raktáron - Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999. 0.5l alk.12.5%,198g/l mar. cukor (aszúeszencia!!!) Március végén kerül palackba, várhatóan 1200 palack. A Borbarát tesztjén 92 pontot ért el. - Tokaji Furmint "nagyon késői" szüret, édes 2001. 0.2l 266g/l mar. cukor, 1000 palack fog készülni belőle. Érdekesség, hogy a november végi szüretet követően a szőlőt egyes sorokban gyümölcsös ládákba helyezték, tárolták, majd jan.7. körül a tartós -10celsius beálltával egy éjszakára kihelyezték a hóra. Reggel korán préselték, majd erjesztették. |
||
Nyomdai design: |
Utolsó frissítés: 2003. március 30. |
Hivatalos Internet-szolgáltató: |
Web master |