Üdvözli Önt a

Magyar Sommelier Szövetség 

(az ASI tagja)

Február 25.-én összejövetelünk volt

Havi összejövetelünket a budapesti Ybl-palotában
tartottuk. Miután Gál Helga körbekalauzolt bennünket a Zwack Borpalotában,
az egyik különteremben foglaltunk helyet, hogy megismerkedhessünk egy fiatal
borásszal, Bott Judittal. Ő a bodrogkeresztúri székhellyel rendelkező,
dél-Tiroli borászok tulajdonában lévő Füleky pincészet szakembere. A
beruházás során egy 200 éves kúriát és a hozzá tartozó, mélyen a hegy
gyomrába benyúló, két pinceágat vásárolták meg. A 20 ha-os ültetvény egy
bizonyos része kitűnő dűlőkben található.(Szent-kereszt, Király, Sajgó,
Somos). A fajta-összetétel 70% Furmint, 30% Hárslevelű, a tőkék életkora a 4
évestől a 35-40 évesig terjed. Judit elmondása szerint a terméshozam max.
4000 kg/ha, amit hajtásválogatással és kétszeres fürtválogatással érnek el.
(Tőkénként 4-6 fürtöt hagynak fenn.). A pincészet egy présgéppel,
acéltartályokkal és 225l-es magyar tölgyfahordókkal rendelkezik. A pince
tárolókapacitása 120hl.
A kóstolón részt vett borok a következők voltak:
- Tokaji Szamorodni száraz 1999.  0.5l
  Alk. 14%, 10g mar. cukor, 35g/l cukormentes extrakt. Forgalomba még nem
kerülhetett, mivel eddig négyszer bukott meg az OBI vizsgán!
- Tokaji Furmint késői szüret édes 2000.  0.5l
Alk.13.5%,72 g/l mar. cukor, 400 palack raktáron,1800 készült,
Nov. 28 -i szüret, 20%-a hordóban erjesztve
- Tokaji Furmint késői szüret édes 2001.  0.5l
Alk.12.5%,110g/l mar.cukor,1500 palack
Hordóminta, jövő héten szűrik, majd palackozzák.
- Tokaji Aszú 4 puttonyos 1998.  0.5l
alk.12.5%,102g/l mar. cukor ,1200 palackból még 250 raktáron
- Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999.  0.5l
alk.12.5%,198g/l mar. cukor (aszúeszencia!!!)
Március végén kerül palackba, várhatóan 1200 palack. A Borbarát tesztjén 92
pontot ért el.
- Tokaji Furmint "nagyon késői" szüret, édes 2001.   0.2l
266g/l mar. cukor, 1000 palack fog készülni belőle. Érdekesség, hogy a
november végi szüretet követően a szőlőt egyes sorokban gyümölcsös ládákba
helyezték, tárolták, majd jan.7. körül a tartós -10celsius beálltával egy
éjszakára kihelyezték a hóra. Reggel korán préselték, majd erjesztették.
Nyomdai design:

Utolsó frissítés:

2003. március 30.

Hivatalos Internet-szolgáltató:

Web master