2002. évi Magyar Sommelier Bajnokság 

Elődöntő

1. Az amerikai Wine Spectator magazin, melyik bort választotta 2001-ben a világ legjobb borának? Melyik évben készült a bor? Ki az a magyar borász, aki a bort készítette?

……………………………………………………………………………………………… 

2. Melyik magyar bortípust nevezték régen főbornak? 

………………………………………………………………………………………………

3. Melyik szőlőbetegséget jellemezzük az alábbiakban?

 „Ez a gomba mindig száraz, meleg időben pusztít. A növény felületén szürkésfehér dohos szagú bevonatot alkot. A megtámadott virágzatok és apró bogyók elszáradnak. A nagyobb bogyók elsatnyulnak, megkeményednek, tovább növekedve felrepednek, a repedésen rendszerint a bogyó magjai kilátszanak. A megtámadott levelek nem működnek megfelelően, nem nőnek, könnyen leválnak levelükről. A levél mindig arra az oldalra pödörődik, amelyiken a gomba megtámadta.”

    ……………………………………………………………………………………………..     

4. Mit távolítanak el bentonitos derítéssel a borból?

   ……………………………………………………………………………………………..

5. Melyik szőlőfajta borát jellemezzük az alábbiakban? Melyik országból és melyik borvidékről származik ez a szőlőfajta?                                 

           „Színe közepes intenzitású rubinvörös. Illatában animális-, földes-, gombás- és fűszeres jegyeket fedezhetünk fel. Kóstolva száraz, lágy tanninja simogat, alkoholja kifejezetten melegít. Jellegzetes-, egyedi ízhatású húsokból készített fogások (kacsa-, bárány- és vadételek) valamint érett Brie- és Camembert sajtok remek kísérője.”

   ………………………………………………………………………………………………

6. Ki volt az „Év Borásza” 2001-ben Magyarországon?

 ……………………………………………………………………………………………

7. Mi a Fumé Blanc?

……………………………………………………………………………………………

8. Egy borkóstolón milyen sorrendben mutatná be a következő borokat?

borok

sorrend

Villányi Cabernet Sauvignon 2000 Vylyan Pincészet

 

Egri Merlot 2000 Vincze Béla Pincészete

 

Somlói Juhfark 2000 Inhauser István Pincészete

 

Egri Labirintos Pinot Noir 2000 Gál Tibor Pincészete

 

Villányi Cabernet Savignon "Sur Lie" 1999 Malatinszky Kúria

 

Tokaji Furmint "Úrágya Dűlő" (száraz) 2000 Királyudvar Pincészet

 

Bátaapáti Sauvignon Blanc 2002 Eurobor Pincészet

 

Villányi Kékoportó 2001 Montevino Pincészet

 

Siklósi Chardonnay Barrique 2000 Malatinszky Kúria

 

Etyeki Chardonnay 2002 György Villa

 

9. Melyik a kakukktojás? Miért?

  1. Olaszrizling
  2. Furmint
  3. Hárslevelű
  4. Irsai Olivér
  5. Ezerjó
  6. Kéknyelű
  7. Cserszegi Fűszeres
  8. Leányka
  9. Juhfark                   ……………………………./………………………………….

10. Hogyan tárolná a következő palackokat? (állítva? fektetve?)

ital

tárolási pozíció

Tokaji Aszú 6 puttonyos 1972 Oremus Pincészet

 

Grand Marnier Cordon Vert

 

Mumm Cordon Rouge

 

Fine Champagne

 

Full Ruby Port, Delaforce

 

Vintage Port 1982, Quinta do Noval

 

Oloroso

 

Bual

 

Chateau d'Yquem 1990

 

Chartreuse

 

 

11. Párosítsa a következőket!

étel

bor

párosítás

1. Füstölt csirkemell salátaágyon

a.Tokaji Késői Szüretelésű Furmint 1999 Disznókő

 1.-

2. Paprikás csirke

b.Balatonszőlősi Tramini 2001 Figula Mihály

 2.-

3. Sült csirkemell zöldség körítéssel

c.Szekszárdi Kadarka 2000 Takler Pince

 3.-

4. Párolt csirkemell borsmártással

d.Etyeki Sauvignon Blanc 2001 György Villa

 4.-

5. Ananászos csirke

e.Siklósi Chardonnay Barrique 2000 Vylyan

 5.-

6. Édes-savanyú csirke

f.Mőcsényi Zöldveltelini 2001 Eurobor Pincészet

 6.-

12. Párosítsa a következőket!

Bortermelő

Bor

 párosítás

1. Szeremley Huba

a. Rubin Cuvée

1.-

2. Figula Mihály

b. Trio Cuvée

2.-

3. Öregbaglas Pincészet

c. Cabernoir

3.-

4. Pók-Polónyi Pince

d. Ilona Cuvée

4.-

5. Thummerer Vilmos

e. Helvéciai Cabernet Franc

5.-

6. Vincze Béla

f. Nagy Galagonyási Kékfrankos

6.-

7. Takler Ferenc

g. Kaptárkő Cuvée

7.-

8. Királyudvar Pincészet

h. Tihanyi Rozi-Rozé

8.-

9. Malatinszky Kúria

i. Francia Cuvée

9.-

10. Polgár Zoltán

j. Trockenbeerenauslese Traminer

10.-

      

    

 

 

 

 

 

 

 

13. Párosítskövetkezőket!

Borvidék

Bortermelő

Párosítás

1. Bordeaux

a. Vega Sicilia

1.-

2. Bourgogne

b. Château Musar

2.-

3. Rhône

c. Rosemount Estate

3.-

4. Piemont

d. Gonzalez-Byass

4.-

5. Toscana

e. Domaine de la Romanée-Conti

5.-

6. Valbuena del Duero

f. Niebaum Coppola

6.-

7. Jerez

g. Lodovico Antinori

7.-

8. California

h. Château Le Pin

8.-

9. Australia

i. Angelo Gaja

9.-

10. Bekaa-Valley (Libanon)

j. Château de Beaucastel

10.-

 

14.Adja meg a következő italok típusát (pl. Cognac, Whisky, stb.) és a származási országot!

ital

típus

származási ország

Amontillado

 

 

Amstel

 

 

Captain Morgen

 

 

Fernet Branca

 

 

Gilbey's

 

 

Hennessy

 

 

Kahlúa

 

 

KruŠovice

 

 

Malmsey

 

 

Smash

 

 

 

15. Földünk melyik országa termeli a legtöbb bort?

……………………………………………………………………………………………….

 

16. Földünk melyik országa termeli a legtöbb borpárlatot?

……………………………………………………………………………………………….

 

17. Szeremley Huba és Gál Tibor közös pincét alapítottak. Első boraik (egy 2001-es rosé és egy 2000-es vörösbor) már meg is jelentek a piacon. Hol található a pincészet? 

Borvidék:…………………………………………………………………………………….. 

Helységnév:…………………………………………………………………………………..

  18. Melyik szőlőfajták keresztezésével jött létre a Zéta?

…………………………………………………………………………………………………

19. Hogy hívják a tarcali Királyudvar Pincészet tulajdonosát?

…………………………………………………………………………………………………

20. Ajánljon komplett italsort a következő ételsorhoz:

Serrano sonka körtével

Spárgakrémleves 

Vargányagombával töltött karalábé petrezselymes mártással 

Füstölt meleg libamáj stircelt burgonyával és rostélyos hagymával 

Sacher torta