2002. évi Magyar Sommelier Bajnokság

Elődöntő 

Megoldási kulcsok

 

1. Ornellaia, 1998, Gál Tibor                          4 (2+1+1) pont

 

2. Szamorodni                                                2 pont

 

3. Lisztharmat                                                 2 pont

 

4. (termolabilis-) fehérjéket                             2 pont

 

5. Pinot Noir, Franciaország, Burgundia          4 (2+1+1) pont

 

6. Szepsy István                                             2 pont

 

7. Tölgyfahordós érlelésű Sauvignon Blanc      2 pont

8.

borok

sorrend

Villányi Cabernet Sauvignon 2000 Vylyan Pincészet

9

Egri Merlot 2000 Vincze Béla Pincészete

7

Somlói Juhfark 2000 Inhauser István Pincészete

3

Egri Labirintos Pinot Noir 2000 Gál Tibor Pincészete

8

Villányi Cabernet Savignon "Sur Lie" 1999 Malatinszky Kúria

10

Tokaji Furmint "Úrágya Dűlő" (száraz) 2000 Királyudvar Pincészet

5

Bátaapáti Sauvignon Blanc 2002 Eurobor Pincészet

2

Villányi Kékoportó 2001 Montevino Pincészet

6

Siklósi Chardonnay Barrique 2000 Malatinszky Kúria

4

Etyeki Chardonnay 2002 György Villa

1

                                                                                                                 10 pont

 

9. a. Olaszrizling, nem magyar szőlőfajta        3 (2+1) pont

10.

ital

tárolási pozíció

Tokaji Aszú 6 puttonyos 1972 Oremus Pincészet

fektetve

Grand Marnier Cordon Vert

állítva

Mumm Cordon Rouge

fektetve

Fine Champagne

állítva

Full Ruby Port, Delafoce

állítva

Vintage Port, Quinta do Noval

fektetve

Oloroso

állítva

Bual

állítva

Chateau d'Yquem 1990

fektetve

Chartreause

állítva

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                    10 pont

  

11.

étel

bor

párosítás

1. Füstölt csirkemell salátaágyon

a.Tokaji Késői Szüretelésű Furmint 1999 Disznókő

1.-e.

2. Paprikás csirke

b.Balatonszőlősi Tramini 2001 Figula Mihály

2.-c.

3. Sült csirkemell zölség körítéssel

c.Szekszárdi Kadarka 2000 Takler Pince

3.-d.

4. Párolt csirkemell borsmártással

d.Etyeki Sauvignon Blanc 2001 György Villa

4.-f.

5. Ananászos csirke

e.Siklósi Chardonnay Barrique 2000 Vylyan

5.-b.

6. Édes-savanyú csirke

f.Mőcsényi Zöldveltelini 2001 Eurobor Pincészet

6.-a.

 

 

 6 pont

  

12.

Bortermelő

Bor

 

1. Szeremley Huba

a. Rubin Cuvée

1.- e.

2. Figula Mihály

b. Trio Cuvée

2.- h.

3. Öregbaglas Pincészet

c. Cabernoir

3.- j.

4. Pók-Polónyi Pince

d. Ilona Cuvée

4.- f.

5. Thummerer Vilmos

e. Helvéciai Cabernet Franc

5.- g.

6. Vincze Béla

f. Nagy Galagonyási Kékfrankos

6.- i.

7. Takler Ferenc

g. Kaptárkő Cuvée

7.- b.

8. Királyudvar Pincészet

h. Tihanyi Rozi-Rozé

8.- d.

9. Malatinszky Kúria

i. Francia Cuvée

9.- c.

10. Polgár Zoltán

j. Trockenbeerenauslese Traminer

10.- a.

 

 

10 pont

13.

Borvidék

Bortermelő

Párosítás

1. Bordeaux

a. Vega Sicilia

1.- h.

2. Bourgogne

b. Château Musar

2.- e.

3. Rhône

c. Rosemount Estate

3.- j.

4. Piemont

d. Gonzalez-Byass

4.- i.

5. Toscana

e. Domaine de la Romanée-Conti

5.- g.

6. Valbuena del Duero

f. Niebaum Coppola

6.- a.

7. Jerez

g. Lodovico Antinori

7.- d.

8. California

h. Château Le Pin

8.- f.

9. Australia

i. Angelo Gaja

9.- c.

10. Bekaa-Valley (Libanon)

j. Château de Beaucastel

10.- b.

 

 

10 pont

14.

ital

típus

származási ország

Amontillado

Sherry

Spanyolország

Amstel

sör

Hollandia

Captain Morgen

Rum

Jamaica

Fernet Branca

amaro/gyomorkeserű

Olaszország

Gilbey's

Gin

Anglia

Hennessy

Cognac/borpárlat

Franciaország

Kahlúa

kávélikőr

Mexikó

KruŠovice

sör

Csehország

Malmsey

Madeira

Portugália

Smash

ready to drink/long drink

Magyarország

 

 

         10 (20 X 0,5) pont

15. Olaszország                                                                      2 pont

16. Spanyolország                                                                  2 pont

17. Mátraaljai borvidék, Nagygombos                         3 (2+1) pont

18. Furmint és Bouvier                                                          2 pont

19. Antony Hwang                                                                 2 pont

20. Menü

Serrano sonka körtével-

Irány: könnyű-, illatos-, száraz- reduktív fehérbor, valamint könnyű száraz pezsgő 2 pont

Spárgakrémleves

Irány: Sauvignon Blanc                                                                                             2 pont

Vargányagombával töltött karalábé petrezselymes mártással

Irány: érett barrique fehérbor, pl. Chardonnay, Furmint, …                                     2 pont

Füstölt meleg libamáj stircelt burgonyával és rostélyos hagymával

Irány: érett barrique Pinot Noir                                                                                 2 pont

Sacher torta

Irány: igazán érett Tokaji Aszú (1993-)                                                                    2 pont 

Aperitif ajánlás                                                                                                          1 pont

Ásványvíz ajánlás                                                                                                      1 pont

Digestif ajánlás                                                                                                          1 pont

Kávé ajánlás                                                                                                             1 pont

                                                                                                                  14 pont 

Az elődöntő írásos tesztjén szerezhető legmagasabb pontszám: 102.